3 tényező, amin áll vagy bubik vállalkozásod digitalizációs sikere (megoldásokkal!)

A digitális megoldások bevezetése vállalkozásodba ma már nem lehetőség, hanem kötelesség, ha nem akarsz versenyhátrányba kerülni. 3 buktatót mutatok most be, ami miatt könnyen katasztrófába fulladhat céged digitalizálása.

Régebben a digitalizáció a nagyvállalatok kiváltsága volt, mára oda jutottunk, hogy aki nem alkalmaz digitális megoldásokat, az jelentős hátrányba kerül. Aki viszont használ, hatalmas fejlődésen mehet keresztül és növelheti cégét.

KKV szinten a digitalizáció félelmetesnek tűnhet, de ez egy tévhit, olyan lehetőségek tárháza áll a vállalkozók rendelkezésére, amely okos használatával könnyedén elindulhat a digitalizáció útján. Korábban már kiveséztük, hogyan érdemes elindulni és milyen lépések szükségesek a digitális megoldások bevezetéséhez és a vállalkozásod digitalizálásához.

Ebben a cikkben megnézzük, mely az a 3 kritikus tényező, ami elgáncsolhatja vállalkozásod digitalizációját és megnézzük azt is, hogyan találj megoldást ezekre a problémákra.

Stratégia hiánya

Sok digitális megoldás, digitális eszköz bevezetése esik darabjaira és nem hozzá a várt eredményeket, csupán azért, mert nem kellő körültekintéssel határoztuk meg a célokat és választottuk ki a megfelelő megoldást. 

Sok cég akar bevezetni olyan megoldásokat, amik nem illeszkednek a normál működésbe, nem támogatják az üzleti célokat. Fontos figyelembe venni, hogy nem szabad mindenáron bevezetni egy eszközt, ha annak létjogosultsága nincs megalapozva.

Jó emlékeztetni magunkat: A jó digitális megoldás nem arra ösztönöz téged, hogy változtasd meg munkafolyamataid, céged működését, hanem segít azt még hatékonyabbá és könnyebbé tenni!

Mindig előbb tervezz, hozz létre digitalizációs stratégiát és utána kezd el a bevezetést. Ha kell, ehhez kérj szakértői segítséget.

Megoldás:
Körültekintően tervezd meg a digitalizációs folyamatokat cégedben és készíts digitalizációs stratégiát

Az első lépés a terv megalkotása, ha ez megvan, akkor össze kell gyűjteni azokat az eszközöket, erőforrásokat, amik ahhoz kellenek, hogy a stratégia szerint elkezdődjön a digitalizációs folyamat cégedben. 

Stratégia nélkül vakon lövöldözöl, és több kárt okozhatsz, mint hasznot! A stratégia megalkotásával meg fogod találni, mik azokat a megoldások, amik ténylegesen szükségesek és segítik céljaid elérését

Munkatársak ellenérzései

Az emberek nagy többsége nem szereti a változást, ez egy tény. Munkatársaid, partnereid valószínűleg nem fognak ráharapni az új megoldásokra, új technológiákra. Az ok csupán az, hogy az új megoldást változást jelent. Muszáj menedzselni ezt a kérdést, mert hiába a hiper szuper technológia, ha a munkavállalók nem a leghatékonyabban kezdik el a használatát.

Megoldás:
A transzparencia és egyenesség a kulcs ebben a kérdésben. Információkkal kell ellátni a munkavállalókat, el kell érni, hogy ők is akarják a változást, hogy ismerjék a miérteket:

  • Kommunikáld előre a változást és a változás szükségességét: vázold, hogy mitől lesz nekik jobb, mitől lesz a cégnek jobb
  • Kommunikáld a változás folyamatát és az ő szerepüket: ha a stratégiád kész, akkor ismered a pontos forgatókönyvet. A munkavállalókat érintő részeket oszd meg velük, ismerjék, mire számíthatnak
  • Készítsd (vagy készíttess a kivitelezővel, szakértővel) útmutatókat, oktató meetingeket, kérdés felelek meetingeket: Ne hagyd magára a munkavállalót, oktasd, edukáld, így könnyebb lesz az átállás és ő sem lesz frusztrált, mert pontosan tudja mi a dolga és, hogy hol találja a megoldást.
  • Bevezetés után szervezz oktató napokat, készíts oktató videókat: Minden tudás legyen elérhető számukra, hogy az új technológiát tényleg a legjobban tudják kihasználni
  • Kérd ki a véleményüket: Kérdezd meg, mit gondolnak a változásról, mit lehetne máshogy csinálni. Két legyet egy csapásra 1.) bevonod a munkavállalókat, így lojalitást és bizalmat építesz az új megoldás felé, 2.) hasznos és értékes információt gyűjtesz a végfelhasználóktól, amit belevehetsz a bevezetési stratégiába.

Rosszul megtervezett vagy nem létező költségvetés

A legjobb az lenne, ha a digitális megoldások bevezetése ingyenes lenne, de sajnos a mai világban mindennek ára van. Az egyedüli kérdés, hogy az adott ár milyen megtérülési befektetés lesz! 

A vállalkozások sokszor szenvednek forráshiánytól és ezért nem valósul meg egy-egy projekt, ami közép-hosszabb (de akár rövid távon is) busásan megtérül. Itt megfigyelhető, hogy a fokozatosság elvét nem követik. A digitális transzformáció, átállás egy folyamat, nem pedig egy egyszeri nagy kiadás. 

Fontos elemezni, tervezni, hatékonyság elemzéseket végezni és ezek alapján dönteni arról (priorizálva), hogy mik a legégetőbb változások és mik azok, amik később is elegendőek. Így a meglévő keretet optimálisan lehet felhasználni, nem kell rögtön arra gondolni, hogy nincs elegendő pénzem mindenre. Haladjunk szépen sorjában, legyen egy terv a bevezetésre, mindig addig nyújtózkodj, ameddig a takaró ér.

Ha jól csináljuk, egy idő után már a bevezetett megoldások hatásai miatt több keretünk lesz a többi tervezett digitális megoldásra. Például bevezetünk egy új projektmenedzsment szoftvert, ami annyira megnöveli a hatékonyságot, vele együtt a bevételt, hogy a következő bevezetni kívánt megoldást az előző bevezetett szoftverünk ki is termelte! 

Megoldás:
Terv, terv és terv! Mindenképp menj végig a digitális átállást segítő 6 lépésen és adatok alapján határozd meg a költségvetést.

Állíts fel egy fontossági listát és haladj egyesével. Így nem kell rögtön hatalmas összeget befektetni, hanem mindig kicsikkel haladsz előre. Egy idő után már a digitális megoldások megtérülése fogja finanszírozni az újat.

Ebben a részben erősen ajánlott egy szakember bevonása, aki segít az egész stratégiai tervet, a költségkalkulációkat és a megfelelő megoldásokat megtalálni. Azért is ajánlott, mert ő már kész megoldásokkal rendelkezik, így neked nem kell tesztelni és kockáztatni, hogy rossz megoldást választottál. Idő és pénz spórolható vele.

———————–
Szeretnéd tudni milyen digitalizációs lehetőségeid vannak, illetve milyen CRM rendszer való cégednek? 

Gyere el egy 30 perces, ingyenes konzultációra! Kattints ide vagy a lenti gombra és foglalj egy számodra alkalmas időpontot! 

Tetszett a cikk? oszd meg!

Facebook megosztás!
LinkedIn megosztás!
Kinyomtatom!
Elküldöm üzenetben (email)!

Még ez is érdekelhet - további blogcikkek

Hogyan növeld céged profitját digitalizációval 3 lépésben?

Ebben a cikkben azt a témakört fogjuk végigjárni, hogy hogyan kezeld egy helyről, átláthatóan az értékesítési folyamatod a lead beérkezésétől a megvalósítás lezárásáig (számlázásig), miközben időt takarítasz meg (átlagosan napi 1-2 munkaórát) és növeled az értékesítésed sikerességét (legalább 10%-al magasabb lezárási arány!), megszerzett ügyfelek számát (ergo bevételt növelsz) a digitalizáció segítségével.

Tovább olvasok

Digitalizációs stratégia megalkotása

A jó és sikeres projekteket (bárhol az életben), mindig megelőzi egy tervezési szakasz, ahol stratégiát alkotunk, ami alapján döntéseket hozunk és cselekedünk. Nincs ez másképp a digitalizációnál sem, elengedhetetlen! Nézzük, miből áll a betonbiztos digitalizációs stratégia.

Tovább olvasok
Katkics Zoltán

Katkics Zoltán

Digitalizációs és CRM szakértő

Írj egy kommentet!

small_c_popup.png

Let's have a chat

Contact us!